top of page
עו״ד אלינור ברגר - משרד עורכי דין וגישור

מאמרים

10 תמרורי אזהרה לזוגיות אלימה

לא פעם נאלצות נשים החוות אלימות מצד בן זוגן לחיים להתמודד עם ביקורת חברתית נוקבת: ״למה לא קמת ועזבת?״

״מדוע נשארת כל כך הרבה זמן?״

״למה התעלמת מסימני האזהרה והנורות האדומות?״

ובכן, אחד הגורמים השכיחים לכך שנשים רבות אינן מזהות את סימני האזהרה הללו הוא האופן ההדרגתי ואף המתון בו מתפתחת האלימות בבית.



לרוב לא מדובר בשינוי המתרחש בין לילה, אלא בתהליך אשר מלווה באי אלו תמרורי אזהרה העשויים להצביע על סיכוי להתפתחותה של מערכת יחסים אלימה, ובכתבה זו בחרנו למנות עשרה מהם:


מידור וצמצום המרחב האישי

כאשר גבר דורש מבת זוגו שתתרחק מבני משפחתה, חברותיה, מכריה ושותפיה לעבודה בטענה שהם לא מחבבים אותו או תורמים ליצירת ריחוק ביניהם, המטרה היא לבודד את האישה מסביבתה המוכרת על מנת לייצר תלות ולבסס את התחושה כי אין לה אדם אחר להישען עליו.

גברים אלימים נוטים לנקוט בפעולות לצמצום המרחב החברתי והאישי של בנות זוגם. זה יכול לבוא לידי ביטוי בהגבלת שעות העבודה, הטלת מגבלות על שעות החזרה הביתה וכן הלאה. לא פעם הגבר יציג את המגבלות ככאלה הבאות לטובת האישה - ״שלא תעבדי קשה מדי״, ״שלא תחזרי מאוחר מדי״, ״שלא תתעייפי״, אך בפועל מדובר בקביעת גבולות חד משמעיים ליצירת התנהגות תחומה ונשלטת.


אי שביעות רצון קבועה

הבעת אי שביעות רצון וניסיונות חוזרים ונשנים לתיקון ושיפור התנהגותה של האישה, אופיה, חזותה וכו׳. גם כאשר נטייה זו אינה מובעת באופן מוצהר וגלוי, היא עשויה להתבטא בתחושה תמידית של האישה שעליה להתאמץ להרשים ולפעול כדי להשביע את רצונו של בן הזוג.


תלות

גבר האומר לבת זוגו על בסיס קבוע כמה הוא זקוק לה, כמה חושש לאבד אותה, או משתמש בביטויים בוטים יותר כמו ״אני לא יודע מה אעשה אם תעזבי אותי״, ״בלעדייך לא יהיה טעם לחיי״ וכד׳. לעיתים נשים יראו באמירות מסוג זה צורת ביטוי מחמיאה לחיבה והערכה, אבל מדובר בהמחשה של פחד אינטנסיבי מנטישה על ידי בת הזוג, סימן לחוסר יציבות שיש לתת עליו את הדעת.


הבעת זלזול

כשבן הזוג לועג ומזלזל באישה שלצידו, מעליב אותה, מביך אותה, מאשים אותה בבעיותיו, מבקר אותה (בין אם בפומבי ובין אם בפרטיות ביתם) ומפחית מחשיבות הזלזול והפגיעה בטענה שהיא מגזימה, ובכך מסיר מעצמו את האחריות להתנהגות הפסולה.


פחד מהתבטאות חופשית

כאשר בזמן ויכוח, ריב או חוסר הסכמה האישה מעדיפה לשתוק ולא להגיב, או בוחרת להימנע מלהתבטא ליד בן הזוג בנושאים מסוימים מפאת חשש מתגובתו הבלתי צפויה או ממצבי רוח קיצוניים העלולים להתעורר.


חוסר אמון וחשדנות

כשגבר דורש ליידע אותו על כל פרט ופרט מהנעשה במהלך היום, היכן בת זוגו נמצאת בכל רגע נתון, עם מי יושבת לאכול ארוחת צהריים במקום העבודה, עם מי שוחחה, בודק את הטלפון הסלולרי שלה בסוף היום, עובר על ההודעות, בוחן בדקדקנות את הפרסומים ברשתות החברתיות ומשדר שהבעיה טמונה באישה שלצידו ובאי יכולתו לתת בה אמון.


מניפולציה רגשית

כשגבר מבקש מאישה לעשות משהו שהיא אינה מעוניינת לעשות ובתגובה הוא אומר לה שהיא לא באמת אוהבת אותו, שלא באמת אכפת לה ממנו, שהיא לא מכבדת אותו ולא שמה את טובתו לנגד עיניה.


רכושנות

כאשר אישה מרגישה שבן זוגה מתייחס אליה יותר כאל חפץ מאשר כבת זוג, מחליט מה תלבש, מבקש שתימנע מלהתאפר, שתשאל את דעתו ורשותו לפני שתקבע תוכניות או תבצע פעולות כלשהן ועלול לכעוס וליזום ריב על שהפעילה שיקול דעת משלה.


קנאה

רגשות קנאה קיצוניים אצל בן זוג אלים עלולים להתעורר לא רק כלפי גברים אחרים אלא גם כלפי בני משפחה, חברות, קולגות בעבודה ואנשים החולקים תחביבים ותחומי עניין משותפים אשר מסיטים ממנו את תשומת ליבה של האישה ומערערים על מקומו כמרכז עולמה הבלעדי.


התפרצויות

התפרצויות זעם, קללות או רגעי אובדן שליטה - הן מילולית והן פיזית, הם תמרורי אזהרה קיצוניים ביותר, גם אם מלווים במטר התנצלויות ואינספור הבטחות שלא יחזרו על עצמם.


לסיום, במערכות יחסים אלימות, התעללות נפשית עלולה ללבוש צורות מעודנות ולעיתים אף סמויות מן העין, עד כדי כך שהנשים עצמן מתקשות להכיר בהן בצורה חד משמעית הגורמת להן לפנות לעזרה. ישנה חשיבות רבה לגיוס תמיכה והכוונה מקצועית כיוון שאותן נשים עשויות להזדקק לגורם חיצוני שיאשר שאכן הן קורבנות של אלימות, בייחוד כאשר האלימות היא פסיכולוגית ואינה נראית לעין.


משרדנו מתמחה בדיני משפחה וניתן לפנות אלינו לייעוץ.


אין הכתוב מהווה ייעוץ משפטי. כל מקרה ומקרה יידון לגופו בייעוץ אצל עורך הדין באופן פרטני ואישי.

Comments


bottom of page